Mina turer

Åkområde

Lite av varje

Can Am Spyder

Geocaching

Kontakta

Startsidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130728 Strömsholms Kanal Etapp 2

Givetvis börjar min Spyderresa längs Strömsholms kanal med Etapp 1 och den finns [HÄR]

Idag passade bra med att ta en heldag på Spydern.
Hade kvar en del längs Strömsholms Kanal att utforska samt leta reda på dom sista geocacherna för att kunna knäcka nöten med de koder jag samlat för att få logga även bonusfinalen. Så här blev min dag.............

Som tidigare en tidig start hemifrån på morgonen. Skulle ta mig upp till Selma-slussar norr om Fagersta. Förhoppningen var att det skulle ligga någon/några båtar och vänta på slussning som jag sedan kunde följa mellan slussarna.

Problemet med att åka Strömsholms kanal landvägen är den helt obefintliga skyltningen av lämpliga vägar till slussarna.
Vid Selma finner jag dock en skylt som passar in på Spyder för visst måste det väl vara tillåtet sommartid och efter bildlikhet använda den skyltade leden även med en Spyder

Slussarna vid Selma

Kommer till Selma Nedre som bär namnet  Konung Gustav III.
Är första långstoppet sedan avfärden hemifrån så jag börjar med en fika. Vandrar runt och njuter. Hittar geocachen tar mig

över kanalen. Passerar förbi ett "förrådshus". Se där! Här måste kanalen ha varit på rymmen. Ett större vattenflöde har borrat sig in under huset och vidare ner till kanalen på andra sidan slussen. Blir fotvandring upp till Selma övre här passerar

här passerar jag slussvaktarstugan på halva vägen.
Hertigen av Östergötland är en dubbelsluss. Blickar ut efter kanalen efter någon slussväntande båt men inte. Verkar som jag får åka ensam längs kanalen idag.
De tre slussarna vid Selma reglerar vattnet med 11 meter.

Fagersta sluss (Kronprinsen Gustaf Adolf. Reglering 5 m)

Tar mig ner mot Fagersta. GPSen leder mig in på lite mystiska vägar men till sist verkar jag vara på väg i rätt vädersträck.
Passerar under några broar vid Järnverksområdet och kommer

tillsist fram till slussen. Här går jag bet på Geocachen då GPSen inte riktigt vill vara med och påstår att cachen ligger mitt i kanalen. Startar om ett par gånger men med samma resultat. Surt men det är bara att avbryta sökandet och konstatera att återbesök kommer att behövas en annan gång.

Uddnäs sluss (Drottning Sofia Magdalena. Reglering 3 m)

Kanske bättre cachtur här vid den mellersta slussen i Fagersta? Inte då. Skall ta in på vägen som går efter kanalen och möts av en skylt med det finns en vägbom. Svårt att veta var så efter missen vid Gustav Adolf får denna också vänta på att visa upp sin Geocach.

Västanfors sluss (Kronprinsessan Victoria. Reglering 5 m)

Letar mig fram till Västanfors sluss. Är något märkligt i luften. GPSen är inte riktigt med men till sist hittar jag rätt.

Vilket naturskönt land vi lever i!
Går även här bet på geocachen då jag blir föreslagen en simtur på 25 meter i kanalen för att logga vilket jag denna dag avstår. Något konstigt var det med atmosfären och tillgång till navigationssatelliter i Fagerstaregionen denna dag.

I direkt anslutning till slussen ligger Västanfors hembygdsområde. Knallade runt och tittade bland de gamla husen innan det var dags att ta sig till Spydern för vidare färd.
Lindrigt sagt var jag mer än varm nu. Tur jag parkerat i skuggan. Slår på tändningen och GPS för att kolla om jag kan nå till Uddnäs från detta håll. Jo det bör gå via en liten väg.
OJ! Kollar temperaturen +35 grader i skuggan. Motortempen visar på den övre fjärdedelen. Inte läge att sakta puttra fram efter okänd väg. Både kropp och maskin var i behov av fartvind så ut på 66:an mot Virsbo.

Virsbo sluss(Riksrådet Friherre Carl Sparre. Reglering 2 m)

Jo, fartvinden svalkade en del men kylde inte om man så säger. +33 vid framkomsten till Virsbo och motortemperaturen var under kontroll. Navigerade lite vajsing här och kom ner till kanalen lite för långt söder ut. Gjorde dock inget då jag fick ett trevligt samtal med några kanotister vid en brygga.

Väl framme vid slussen stöter jag på två slussvakter som sitter och har tråkigt. Inte en enda slussning denna dag och så kommer det säkert att fortsätta. Rapporter dom fått från de båda startslussarna i Selma & Strömsholm var att ingen båt hade börjat sin slussfärd på morgonen. Nu var tjejerna tvungna att vara på sin post till dagens tider för slussning i Virsbo hade gått ut. Det kunde ju komma någon ströbåt som redan fanns efter kanalen.
Här var det inga problem att hitta och logga geocachen. Tänk vad olika en GPS fungerar bara på några mils förflyttning.

Ålsätra Sluss (Konung Karl Gustav. Reglering 3 m)

Den här var jag och nosade på under etapp1. Möttes då av en skylt med "Privat väg". Blev lite osäker och beslöt mig för att vända. Hade nu kollat kartan mer noga och detta var enda vägen ner till slussen så denna dag blundade jag och körde förbi skylten . Blev lite konfunderad då jag såg kanalen. En parkering med en "P-skylt"!

Undrar om det inte är så att de boende i den gamla slussvaktarstugan själva inhandlat en "Privatvägskylt" för att skrämma bort besökare? Men mig slapp dom inte

Hittade snabbt geocachen och loggade denna.
(Du ser väl gömman?)

Trångfors sluss (Hertiginnan av Södermanland)

Den här missade jag på grund av felnavigering vid etapp 1.
Trångfors sluss är tillsammans med de två slussarna Lustigkulla i samma "system" och här regleras vattnet med totalt 16 meter. Snabb loggning av cachen och vidare.

Klockan hade nu blivit sen eftermiddag. Kroppen kokade och kvar i dagens besöksplan var två slussar.
Sörkvarn i Hallstahammar dabbade jag mig på vid förra besöket så hit skulle jag bara för att logga cachen. Väl framme var beslutet lätt. Ingen idé att ens parkera. Bryggan som var aktuell för sökandet efter cachen var belamrad med badande.
Den andra var Sörstafors som också har "förbudsskylt" för trafik. Men började bli helt knäckt av värmen och de redan missade geocacherna gör att jag ändå måste tillbaka till området. Dryga timmens körning hem.
Beslut: Jag återkommer nästa säsong. Tryck på "hemknappen" på GPSen och iväg.....................

Under denna dag besöktes 7 slussar och 5 loggade geocacher.
Bara planera in etapp 3 för att fullborda cachingserien.
I mitt projekt svenska kanaler anser jag nu Stömsholms Kanal som avklarad.

Omdömme:
Måste nog påstå att Etapp 1 bjöd på mer natur och roligare vägar. Slussarnas närområden uppfattade jag som mer välskötta.
Åter igen och klart på minussidan blir det den dåliga skyltningen till slussarna som borde vara bättre för oss som vill ta del av upplevelsen Strömsholms Kanal från landsidan.
Andra etappen av Strömsholms Kanal får

Nu med facit i handen så var ambitionen innan resan längs Strömsholms Kanal att klara av denna på en dag.
Nu behövde jag två dagar för att bara besöka slussarna och det finns mycket mer att se och upptäcka efter kanalens sträckning. Har Du funderingar på att göra samma resa som mig räkna gärna med 3 dagar. Ta med ett tält det finns fina platser att slå läger på och nyttja den svenska allemansrätten.

Med tanke på den helt oskyltade kanalen kan jag bara ge hela upplevelsen annars hade det blivit en femma.
Jag fick dock en ganska smärtfri resa då en geocach ligger vid varje sluss och med hjälp av koordinater till dessa hitta slussarna. Så tänk på att nästa gång Du stöter på en burk

som ligger lite konstigt i naturen. Det kan vara en geocach.
Allt är inte skräp

Strömsholms Kanal Etapp 1 >>>

Mer info om kanaler:
Strömsholms kanal
Sveriges & Norges kanaler

 

<top>

 

<<< Föregående --- Nästa >>>

 

 

Mina turer
2013

Planerade turer >>
Annat år >>>>

2013 Start >>>>

Juli
130728

Strömsholms Kanal Etapp 2

130708
Strömsholms Kanal Etapp 1

 

 

 

 Copyright SPYDERRIDE.SE / Kontakt: spyderride@gmail.com